پیش نمایش
دانلود کتاب جامعه خطر اثر اولریش بک pdf
هم در قرن نوزدهم و هم امروز، پیامدهایی که پیکره بشریت آنها را به عنوان پیامدهای ویرانگر تجربه کرده است، به فرایند اجتماعیِ صنعتی شدن و مدرن سازی مربوطند. در هر دو دوره تاریخی با مداخلههای بنیادی و تهدید کننده در شرایط زندگی بشر مواجهیم. این دخالتها در پیوند با مراحل معینِ توسعه نیروهای تولیدی، توسعه انسجام بازار و توسعه رابطهٔ ثروت و قدرت ظاهر میشوند.
در هر زمان، پیامدهای مادی گوناگونی ممکن است وجود داشته باشند: در آن زمان، فلاکت مادی، فقر، گرسنگی و ازدحام جمعیت و امروز تهدید و تخریب شالوده های طبیعی زندگی. البته، جنبههای قابل مقایسهای هم وجود دارد، از قبیل میزان خطر و طبیعت نظاممند مدرن سازی که خطر با آن ایجاد میشود و رشد میکند. پویایی درونی این طبیعتِ نظاممند نه در بدنهادی و بدسگالی، بلکه در بازار، رقابت و تقسیم کار نهفته است…
که همه آنها امروزه کمی جهانیتر شدهاند. درست همچون گذشته، ناپیدایی (عوارض جانبی) در هر دو مورد میتواند فقط به کشمکش بینجامد. آن وقت هم مانند امروز، مردم برای اعتراض به خیابان میرفتند، با صدای بلند از فناوری و پیشرفت انتقاد میشد و هنوز هم میشود. هم طرفداری از فناوری معمول بود و هم صداهای مخالف با آن.
سپس کمکم، چنان که امروز هم مشاهده میشود، مشکلات مورد پذیرش واقع شدند. رنج و ستمی که به طور نظاممند ایجاد شده بود، هر روز نمایانتر میشد و کسانی که انکارشان میکردند باید آنها را به رسمیت میشناختند. قانون، بادبانهای خود را همنوا با باد موافق برافراشت، هرگز داوطلبانه تن به این همنوایی نداد، بلکه با حمایت قوی سیاست و مردم کوچه و خیابان: حق رأی برای همه، قوانین رفاه اجتماعی، قوانین کار و مشارکت در تصمیم گیری.
موارد مشابه امروزین آن هم آشکار است، به طوری که چیزهای بیضرری مثل شراب، چای، پاستا و غیره به مواد خطرناک تبدیل میشوند. کودهای شیمیایی به سمومی پایدار با پیامدهایی جهانی تبدیل میشوند. منابع ثروتی که روزگاری مورد ستایش بودند (اتم، علم شیمی، فناوری ژنتیک و غیره) به منابع غیرمنتظره خطر تبدیل میشوند. خطر آشکار، هر روز بیشتر از قبل، راه را بر سرپوش گذاشتنها و ناچیزنمایی های معمول میبندد.
کارگزاران مدرن سازی خودشان را در عرصه علم، تجارت و سیاست در موقعیت عذاب آور متهمی مییابند که اتهامش را انکار میکند، در حالی که به سبب زنجیرهای از شواهد مبتنی بر قرائن، در واقع، در رنج و اضطراب به سر میبرد. شاید بگویند که در گذشته نیز همگی این جور چیزها را دیدهایم، هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده است؛ اما تفاوتهای نظاممند بسیاری وجود دارد.
امروز، ملموس بودن رنج و فلاکتی که هم به گونهای شخصی و هم اجتماعی تجربه شده است، در مقابل تهدیدات نامحسوس برآمده از تمدن قرار میگیرد که آگاهی از آنها فقط به واسطه تفکر علمی میسر است و نمیتوان آن را به طور مستقیم به تجربه اولیه پیوند زد. اینها خطراتیاند که زبان فرمولهای شیمیایی، متون زیست شناختی و مفاهیم پزشکی و تشخیصی را به خدمت میگیرند.
البته استفاده از این تشکیلات دانش محور از خطرناکی آنان نمیکاهد. بر عکس، امروزه، خواسته یا ناخواسته به واسطه حوادث طبیعی یا فجایع انسانی، در زمان جنگ یا صلح، بخش عمدهای از جمعیت با نابودی و زوال مواجه است؛ به طوری که قدرت تخیل و زبان ما درباره آنها قاصر و هیچگونه مقوله بندی پزشکی یا اخلاقی در مورد آنها نداریم و همواره با غیرهای مطلق و نامحدودی مواجهیم که ما را تهدید میکنند
- حجم فایل : 117 مگابایت
- فرمت : pdf (غیر قابل ویرایش)
- تعداد صفحات : 508 ص