پیش نمایش
دانلود کتاب دنیای پنهان نفت اثر کن سیلورستین pdf
وجود ذخایر عظیم نفت و نزدیکی جغرافیایی به افغانستان، قزاقستان را طی دهۀ گذشته به یک متحد مهم غرب از نظر انرژی و نظامی تبدیل کرده است. اما هیچ یک از ناظران توهمی دربارۀ حاکم فاسد و خودکامه این کشور ندارند. پرزیدنت نورسلطان نظربایف رهبری کشور را از زمان استقلال آن از اتحاد شوروی در دست داشته است و در ۲۰۱۱ در انتخاباتی تقلب آمیز توانست با کسب ۹۵ درصد آرا دوباره به این مقام انتخاب شود.
یک قوه مقننه سربه راه او را از محدودیت قانون اساسی مبنی بر حق حداکثر دو بار انتخاب شدن به مقام ریاست جمهوری معاف کرده است. امری که عملاً او را رئیس جمهور مادام العمر میکند. طبق گزارش وزارت خارجه آمریکا، نظربایف از حق دائمی برای خطاب قرار دادن مردم قزاقستان در هر زمان و همچنین حق تأیید تمام تصمیمات مربوط به توسعه کشور برخوردار است.
تلگرام های دیپلماتیک امریکا در ۲۰۱۰ (منتشر شده توسط ویکی لیکس) سبب وارد آمدن لطمهای خنده آور به تصاویر عمومی جدی وی گردید که مورد تأکید سرآمدان حاکم کشور است. یک تلگرام مضحک با عنوان «سبک زندگی رهبر قزافستان» با بازگویی خندهدار این نکته شروع میشود که رهبران سیاسی در این جمهوری سابق شوروی «ظاهراً از سرگرمیهای معمول لذت میبرند – مانند مسافرت، اسب سواری و اسکی.»
اما بعد تلگرام ادامه میدهد که رهبران مسحور نفت، «میتوانند در سرگرمی هایشان در ابعادی بزرگ زیاده روی کنند، چه پرواز التون جان به قزاقستان برای اجرای کنسرت باشد و چه معاوضه املاک داخلی با کاخی در امارات متحد عربی.» به عنوان یک بررسی نمونه وار، تلگرام فوق متذکر میگردد که در ۲۰۰۷ تیمور کولی بایف، داماد رئیس جمهور، چهل و یکمین سالگرد تولد خود را به نحوی باشکوه جشن گرفت. (ص148 )
در سالنی کوچک در آلماتی، او میزبان کنسرتی خصوصی با حضور بعضی از بزرگترین ستارگان موزیک پاپ روسیه بود. اما سرآمد همۀ آنها التون جان بود که طبق گزارشها به وی یک میلیون پوند برای این یکبار حضور پرداخت کرده بود. (تذکر: سفیر انگلستان روایتی کمی متفاوت را منتقل کرده است، حاکی از اینکه یک دوست ناشناس ولی به وضوح مایهدار، ترتیب سفر و پرداخت هزینه اجرای زنده سرالتون را بر عهده داشته است.)
قزاقستان در آسیای مرکزی، در قلب منطقهٔ دریای خزر قرار گرفته است و تلگرام های منتشر شده توسط ویکی لیکس از آن تصویری مشابه با سایر کشورهای نفت خیز منطقه ترسیم میکند. در گزارشی از یک دیپلمات امریکایی، الهام علییف رئیس جمهور آذربایجان، با سانی کورلئونه مقایسه شده است. در تلگرامی او مانند پسر دون ویتو، هنگام احساس چالشی «حتی جزئی نسبت به اقتدارش یا توهین به شأنو مقام خانوادهاش» مستعدِ نشان دادن واکنش شدید است.
موضوع مورد اشاره این سند گرایش رئیس جمهور به زندانی کردن منتقدان و بستن روزنامهها است. در ادامۀ آن آمده است: «او معمولاً [سیاست خارجی] خود را با مصلحت گرایی، خودداری و جانب گیری به سمت غرب همراه میکند اما سیاستهای داخلی او هر چه بیشتر اقتدارگرایانه و مخالف تنوع نظرات سیاسی شده است.» در تلگرامی دیگر، انتشار یافته توسط ویکی لیکس، آمده است که ناظران در باکو، اغلب متذکر میشوند: (ص149 )
که آذربایجان امروز به روشی اداره میشود که شبیه فئودالیسم اروپا در قرون وسطی است: معدودی خانواده های دارای ارتباطات قوی، نواحی جغرافیایی معین، به علاوه بخش هایی معین از اقتصاد را کنترل میکنند. در نتیجه اقتصادی که از مدتها پیش به خاطر درآمدهای نفت و گاز در حال شکوفایی بوده است فرصتها و ثروتهای عظیمی را برای تعداد اندکی بازیگران متعلق به گروه سرآمدان تشکیل دهنده آذربایجان ایجاد میکند.
در یک رشته تلگرام دربارۀ پرنفوذترین خانوادهها در آذربایجان ـ که با صراحتی نامعمول تحت عنوان «آذربایجان کی صاحب چیست؟» ارسال شده- یکی از اعضای سفارت امریکا در باکو متذکر میشود که بانوی اول این کشور موفق به دستیابی به نوعی موفقیت مدنی قلابی سهگانه شده است: مهربان علییِوا، زاده شده با نام پاشایوا «همزمان همسر رئیس جمهور، عضو پارلمان و رئیس بنیاد حیدر علییف است، سازمانی
- حجم فایل : 71 مگابایت
- فرمت : pdf (غیر قابل ویرایش)
- تعداد صفحات : 298 ص