فایل ممکن است بخاطر نمایش در سایت بهم ریختگی داشته باشد.
دانلود کتاب فرهنگ و تمدن اسلام اثر دکتر علی اکبر ولایتی pdf
از زمانهای دور، یکی از دغدغه های همیشگی ام، به عنوان یک مسلمان ایرانی، هویت فرهنگی و تمدنی اسلام و ایران بود، از این رو هر کجا احتمال می دادم که ممکن است گم شده خویش را بیایم با اشتیاق به آن سو می شتافتم. اگر سخنرانی بود، می شنیدم و اگر کتاب و مقاله ای بود، می خواندم و انصاف را که به تدریج دریافتم به امت و ملت ما و فرهنگ و تمدنش با سوءنیت بیگانگان و رخوت خودیها، ظلمی عظیم شده است.
از یک سو بیگانگان فضایل مسلمین را انکار و از سوی دیگر مسلمانان در ثبت و ضبط و عرضه دستاوردهای علمی و فرهنگی خویش تسامح کردند و در نتیجه این باور غلط جهانی، حتی در بین مسلمانان و ایرانیان، به وجود آمد که فرنگیان تافتهای جدابافته در خلقت هستند و از یک هوش و استعداد استثنایی برخوردارند که دیگر ملل، از جمله مسلمانان، از آن بی بهره اند. از یونان قدیم تا ژم و رنسانس، همواره آنها پیشتاز و مولد، و شرقیان و مسلمانان دنباله رو و مصرف کننده بوده اند.
نتیجه عملی چنین باور فراگیری که از حدود دو سده پیش تا کنون تبلیغ می شده، این بوده است که سعی بیهوده نکنیم و سرنوشت محتوم خود را به عنوان انسانهای درجه چندم با همه تبعات سیاسی و فرهنگی آن بپذیریم! به این ترتیب ملاحظه میشود که هوشیاری شیطنت آمیز سلطه جویان غربی و غفلت ما به مرور موجب پیدایش باورهایی در مردم ما شده که باید آنها را نوعی صفات ثانویه به شمار آورد و آن اینکه: «سعی بیهوده نکنیم! ما را نرسد که در آرزوی قله های رفیع علم و معرفت باشیم، بلکه باید به همین حدی که در ازل قسمت ما کرده اند رضایت دهیم».
برای هر صاحب درد متعهدی غمی جانکاه تر از این نیست که این چنین، اعتبار عقیدتی و قومی اش لگدمال شود. از همان زمانی که سرزمینهای اسلامی و شرقی مورد تهاجم نظامی و فرهنگی «مغرب زمین» قرار گرفت و تبلیغ و ترویج و نهادینه کردن این گونه باورها – که مصداق بارز استعمار بود به آغاز شد، بزرگانی برخاستند و بانگ بیداری مشرق زمین و مسلمانان را سر دادند و در برابر برتری طلبیهای فرهنگی و تمدنی «فرنگیان» بر طبل بیداری اسلامی در «مشرق زمین» کوفتند.
امواج بیداری اسلامی از دویست سال پیش تاکنون هر روز بلندتر و گسترده تر شده است. مهم ترین دستاورد این حرکت تاریخی، بازگرداندن تدریجی خودباوری به جهان اسلام بود؛ به گونه ای که امروز با وجود توسعه و تعمیق تبلیغات صوتی، تصویری و الکترونیکی، مدعای قدیمی برتری غرب، اثر کمتری بر ملتهای مسلمان و مشرق دارد. امروز، مشت سحرة فراعنة زمان ما باز شده و حنای آنها دیگر رنگی ندارد. لیکن این مصون سازی بیش از اینکه علمی باشد، سیاسی است. همان گونه که جریان اولیه و معکوس استعمار فرهنگی نیز به دنبال استعمار سیاسی و به مقصد استثمار اقتصادی بوده است.
بنابراین، باید از زمینه سازی بیدارگران پیشتاز سیاسی و فرهنگی استفاده و در عین حال زمینه های بازگرداندن خودباوری علمی و معرفتی نیز فراهم می شد. برای نیل به این هدف برخی از بزرگان کوششهای ارزنده ای کردند. کندوکاو در این حوزه نشان میدهد که در آغاز راه هستیم و تا رسیدن به مقصود فاصله زیادی داریم، اما بی تردید حرکت آغاز شده است.
- حجم فایل : 52 مگابایت
- فرمت : pdf (غیر قابل ویرایش)
- تعداد صفحات : 292 ص